top of page

Boksz és tajcsicsuan: A kelet-nyugati üzletkötés kulisszatitkai

Frissítve: 2018. júl. 27.

„Ön magas, szőke, fehér bőrű férfi? És még nem talált rá álmai állására? Itt a kihagyhatatlan lehetőség! Kínában máig élő szokás, hogy a cégek fehér, szőke (ál)igazgatót szerződtetnek, akinek jóformán csupán annyi a dolga, hogy szalagokat vágjon át, mert ott presztízsnek számít, ha egy cégnek európai igazgatója van.

Nem hiszi? Pedig igaz, még ha a mosolyvillogtatásnál manapság már többre is szükség van egy ilyen poszt elnyeréséhez. A „tiszteletbeli igazgató”, bár döntéshozói hatalommal ritkán rendelkezik, sokszor játszsza a nemzetközi összekötő szerepét is. Sok kínai cég szeretne kiépíteni külföldi kapcsolatokat, nyelveket azonban kevesen beszélnek, a nemzetközi utazás a vízumok megszerzése miatt nehézkes, és a kínaiak rendszerint nem járatosak az olyan nemzetközi üzleti szokásokban, amelyek Indiában vagy Szingapúrban is elfogadottak."


A Wekerle Szabolcs 2010-es cikke óta eltelt nyolc évben nem sok változott e tekintetben, legfeljebb a nemzetközi menedzserekre vadászó Kínai cégek száma és változatossága nőtt tovább. A kormány viszont vízum megszorításokkal próbálja elejét venni a „token foreigner", vagyis kirakat külföldi menedzserek további burjánzásának.


Tovább olvasom a Magyar Nemzet oldalán:

https://mno.hu/migr_1834/boksz_es_tajcsicsuan-200176





bottom of page