top of page

A sanghaji szöcskeárustól a kommunista cenzúráig


Fotó: Alfahír

„A középiskolai tanár tisztességes szakma, de kevés izgalmat hordoz magában, főleg egy olyan személyiség számára, mint Holch Gábor.” Az Alfahír recenziójának írója remekül „levette" a könyv célját és szellemiségét, és frappánsan villant fel belőle jeleneteket.


Kicsoda Holch Gábor?


Holch Gábor már a kezdetekkor magába szívhatta, hogy milyen kulturális különbségek vannak a világon: 3-tól 8 éves koráig Irakban éltek, édesapja munkájának következtében. Gyerekként persze nem tudatosul benned, hogy épp egy kultúrsokkon esel át, de elég komoly változást jelent, hogy míg Magyarországon a gyerekek öltözetéről általában azonnal meg tudod mondani, hogy fiúról vagy lányról van szó, Irakban a fejtől a bokáig érő ruhák miatt közelsem ennyire egyértelmű a helyzet.


Holch Gábor a gimnázium után az ELTE-n tanult filozófiát és angolt, aminek a vége az lett, hogy Budapesten oktatott angolt középiskolai tanárként. Tisztességes szakma, de valljuk be, kevés izgalmat hordoz magában, főleg egy olyan személyiség számára, mint Holch Gábor, akit mindig fűtött a belső késztetés arra, hogy új helyeket, új embereket ismerjen meg.


bottom of page