top of page

Az Ambassador, a világ legelegánsabb csotrogánya

Az ázsiai kontinens egyik legédesebb technológiai jelensége, legalábbis szerintem, az Ambassador autó Indiából.

Ambassador (Holch Gábor)
Büszkén gördül végig Delhi központján az Ambassador

Amikor először ott jártam, elhűlve kérdezgettem, mik ezek a csotrogányok. Zavaromat fokozta, hogy a leginkább “szántóföldön versenyautó, országúton traktor” típusú szovjet gépcsodára emlékeztető járgányokat nyilvánvalóan nyalják-falják: ragyognak a tisztaságtól, az ülésen csipkehuzat, az ablakon muszlinfüggöny, miegymás.


Mint megtudtam, a Hindustan Ambassador az indiai autógyártás büszkesége, melyet az ötvenes évek végétől kezdve gyakorlatilag változatlan formában készítettek. A helyiek meg vannak róla győződve, hogy a világ legjobb autója, és főleg kormányhivatalok, valamint a fegyveres erők juthatnak hozzá (bizony!).

Ambassador (Holch Gábor)
A honvédet sajnos nem tudtam rávenni, hogy maradjon üldözőjárgánya mellett.

A szirénás példányból, melyet Delhiben fényképeztem le, éppen egy géppisztolyos katona kászálódott ki. Az indiai rendőrök-katonák rendszerint a benga, harcias északi népek közül kerülnek ki, tehát olyan szabadulóművész-mutatványt tessék elképzelni, mintha a Komondor Kommandó Kispolszkival érkezne a helyszínre. A telefonnal a kezemben integettem a kocsi felé, mire ő elmosolyodott és jobbra-balra rázta a fejét, mintha víz ment volna a fülébe, ami Indiában az egyetértés jele. (Reméltem, hogy jól értem, mert puska volt nála.) Arra azonban nem tudtam rávenni, hogy ottmaradjon és rákönyököljön a szolgálati jármű tetejére.


A non plusz ultra az, hogy a Peugeot és Citroën autóiról ismert francia PSA, mely az egyik nagy kliensem Ázsiában, tavaly megvette az Ambassador-t. Kérdezgettem őket, hogy mit akarnak vele, de nem voltak hajlandók elárulni, csak sejtelmesen mosolyogtak. Remélem, nem tervezik túlságosan át: nagy kár lenne érte, nem?

Nicky Almasy felvétele, a képre kattintva eredetiben is.

bottom of page